Ansiomerkit ovat tapa palkita yhdistyksen jäseniä heidän tekemästään vapaaehtoistyöstä ja pitkäaikaisesta sitoutumisesta. Ne ovat julkinen tunnustus jäsenten merkittävästä panoksesta yhdistyksen toimintaan ja tavoitteiden saavuttamiseen.
Ansiomerkit toimivat myös kannustimena, joka motivoi jäseniä jatkamaan aktiivista osallistumista ja sitoutumista yhdistyksen toimintaan. Ne voivat myös innostaa muita jäseniä osallistumaan aktiivisemmin toimintaan ja pyrkimään vastaaviin saavutuksiin.Helsingin
Rakennusmestarit ja -insinöörit ry:llä on pitkät perinteet ansiomerkkien jakamisessa. Muuttuvassa maailmassa ansiomerkkien jakosääntöjen ajanmukaistaminen on tärkeää, jotta ne pysyvät relevantteina ja tukevat yhdistyksen tavoitteita ja arvoja.
Nyt tehty jakosäännön päivityksen lähtökohtana on ollut läpinäkyvyyden parantaminen ja selkeiden objektiivisten kriteerien luominen.
Alaosastojen ja jäsenten tulee tietää millä perusteella ansiomerkkejä on mahdollisuus saada. Tämä lisää luottamusta ja varmistaa, että palkitseminen koetaan oikeudenmukaiseksi. Konkreettiset kriteerit ansiomerkkejä varten ovat keino, jolla vältytään epäselvyyksiltä.
Yhtenä tavoitteena onkin alaosastojen kuulemisen parantaminen ja osallistaminen etsittäessä ehdokkaita ansiomerkkien saajiksi. Tavoitteena on, että ehdotukset huomionosoitusten saajiksi tulevat jatkossa alaosastoilta valmiiksi pisteytettynä ja perusteltuna, jäsen- ja huomionosoitustoimikunta kasaa ehdotukset esitykseksi ja yhdistyksen hallitus päättää ansiomerkkien myöntämisestä.
HRMY:n jakosääntöuudistus koskee seuraavia yhdistyksen jäsenille haettavia ansiomerkkejä:
HRMY kultainen ansiomerkki
Kultainen ansiomerkki on huomionosoitus yhdistyksen jäsenelle yhdistystoiminnassa tai rakentamisen erilaisissa tehtävissä huomattavasti ansioituneelle.
Kultaisen ansiomerkin saannin edellytyksenä on, että hopeisen ansiomerkin tai aikaisemmin jaetun plaketin saannista on kulunut vähintään viisi vuotta.
HRMY hopeinen ansiomerkki
Hopeinen ansiomerkki on huomionosoitus yhdistyksen jäsenelle yhdistystoiminnassa tai rakentamisen erilaisissa tehtävissä huomattavasti ansioituneelle.
Hopeisen ansiomerkin saannin edellytyksenä on, että yhdistyksen vuosimaksu on suoritettu kymmenen vuoden ajalta. Ansiomerkkiä ei myönnetä henkilölle, jolla entuudestaan on yhdistyksen aikaisemmin myöntämä plaketti.
HRMY:n ja RKL:n yhteinen pronssinen ansiomerkki
Yhdistyksen ja RKL:n yhteinen pronssinen ansiomerkki myönnetään yhdistyksen toiminnassa tai rakentajana ansioituneelle jäsenelle, joka huomattavalla tavalla on tukenut yhdistyksen toimintaa. Pronssinen ansiomerkki voidaan myöntää sen jälkeen, kun sääntöjen mukainen vuosimaksu on maksettu viiden vuoden ajalta. Erikoistapauksissa ansiomerkki voidaan myöntää erityistä harkintaa käyttäen myös jäsenkunnan ulkopuolisille henkilöille.
Uusi jakosääntö selkeyttää nyt sitä, millä perustein kunkin henkilön ansiot lasketaan. Yhdistystoiminnassa tehty ansiokas työ tai tehtävä kerryttää jäsenen henkilökohtaisia pisteitä. Lähtökohtaisesti ansiomerkkihakemus hyväksytään, kun ansiomerkille nyt määritetty pisteraja saavutetaan, jäsenyysvuosia on kertynyt riittävästi ja alemman merkin myöntämisestä on kulunut säädetty minimiaika.
Henkilön ansiot tietää yleensä parhaiten hän itse. Seuraavaksi paras tieto löytyy toimielimestä, jonka tehtäviä hän hoitaa. Siksi avainasemassa ovat nyt alaosastot ja yhteistyöyhdistykset. Ottakaa omille asialistoillenne jäsentenne ansiomerkkien hakeminen.
Pisteytys tehdään seuraavaan taulukkoon ohjeen mukaisesti
Alla muutama esimerkki, joissa henkilöt ja heidän ansionsa ovat keksittyjä eivätkä perustu todellisiin henkilöihin.
Esimerkki 1
Henkilö on toiminut kulttuuri- ja perinnekerhon hallituksessa jäsenenä neljä vuotta (4 p) ja sihteerinä yhden vuoden (2 p). Kuudella pisteellä hän on oikeutettu pronssiseen ansiomerkkiin.
Esimerkki 2
Henkilö on toiminut kalakerhon puheenjohtajana 6 vuotta (18 p). Pistemäärän perusteella hänelle voidaan myöntää hopeinen ansiomerkki.
Esimerkki 3
Henkilö on ollut kolme kautta, 6 vuotta, HRMY:m hallituksen jäsen, niistä kolmena vuotena hän oli varapuheenjohtaja (9+15 p), hänet oli myös nimetty HRMY:n edustajana RKL:n hallitukseen kaksivuotiskaudeksi (2 p). Rakennusmestarikeilaajien rahastonhoitajana hän on toiminut viisi vuotta (10 p). Yhteispisteillä 36 hänelle voidaan myöntää kultainen ansiomerkki,
Paljastakaa ansioitunut jäsen!
Huomionosoitusten jakamisen osalta on hallitus saanut palautetta avoimuuden lisäämisestä ja hiljaisten puurtajien unohtamista huomionosoituksia jaettaessa. Uudistus lisää avoimuutta, mutta ei automaattisesti huomioi näitä unohdettuja. Alaosastoilla ja jäsenistöllä on nyt omalla aktiivisuudellaan mahdollisuus nostaa esiin henkilöitä, joille huomionosoitus kuuluu. Ansio sille, jolle se kuuluu.
HRMY:n ansiomerkit jaetaan yhdistyksen kevätkokouksessa. Hakemukset tulee jättää vuosittain helmikuun loppuun mennessä. Pisteytysohje ja jakosääntö sekä täytettävä lomake julkaistaan yhdistyksen internet-sivuilla.
Myöhemmin keväällä tulee haettavaksi myös RKL:n myöntämät huomionosoitukset sekä valtiolliset kunniamerkit. Juttusarjamme jatkuu keväällä niitä käsittelevällä osalla.