2010 Syysvuosikokouksen avaus

Vuosi sitten syksyllä oli rakentamisessa havaittavissa jo selviä piristymisen merkkejä vuoden 2008 syksyn voimakkaasta sukelluksesta. Asuntokauppa oli vilkastunut keväästä lähtien. Valtion tuella aloitettiin runsaasti Asunto-osakeyhtiöiden korjauksia, valtion tukemia vuokra-asuntojen rakentamisia käynnistettiin eniten vuosikymmeneen, samoin ns. välirahan mallilla toteutettavia hankkeita saatiin runsaasti liikkeelle.

Tämän syksyisen Valtiovarainministeriön talouskatsauksen mukaan rakentaminen selvisi taantumasta yllättävän pienellä pudotuksella. Tilastokeskuksen heinäkuisen lausunnon mukaan rakentamisen tuotanto laski vain 8%, kun vielä maaliskuun ennuste oli 13%. Talonrakentamisen uudistuotannon volyymin arvioidaan kasvavan tänä vuonna jo selvästi.

Nopeasti nousseen asuntorakentamisen kasvuvauhti on jo hieman hidastunut kesän aikana ja hidastunee edelleen syksyn kuluessa. Valtiovarainministeriön mukaan uusia asuntoja aloitetaan tänä vuonna 28 000- 30 000. Aloitusmäärien odotetaan pysyvän tällä tasolla myös vuosina 2011- 2012.

Toimitilarakentaminen vähenee katsauksen mukaan edelleen tänä vuonna, tosin hieman odotettua vähemmän. Myös teollisuus- ja varastorakennusten uudistuotanto supistuu edelleen. Asuntojen korjausrakentaminen lisääntyy vakaasti elvytyksen nostamana. Muiden kuin asuntojen korjaus on edelleen laskussa.

Maa- ja vesirakentamisen näkymät ovat vielä tänä vuonna heikot, vaikka ovatkin hieman paranemaan päin. Infrarakentamisen tuotannon vähenemisen odotetaan päättyvän kuluvana vuonna. Maanrakennuskustannusten kasvu heikentää kannattavuutta ja tuotannon kasvattamismahdollisuuksia. Talousalueemme useat suurhankkeet ovat rakenteilla lähivuosina ja piristävät toimialaa merkittävästi. Ratahankkeet, vesiliikenne ja kaivostoiminta ovat kasvussa, mutta maantie- ja energiaverkostojen rakentaminen supistuu. Kuntien infrainvestointeja rajoittaa kuntien kireä taloustilanne.

* * *

Olemme tällä hetkellä järjestössämme poikkeuksellisessa tilanteessa: Vuoden vaihteessa valmistuu jälleen rakennusmestareita vuosikymmenen tauon jälkeen, tosin muutama on jo vuoden 2007 syksyllä aloittaneista valmistunut iltalinjoilta. Oman haasteensa Yhdistyksen hallitukselle luo valmistuvien mestareiden saaminen varsinaisiksi jäseniksi ja sitä kautta mukaan toimintaamme. Totesimme asian konkreettisesti Kallioniemessä 5.10. pitämässämme illanvietossa. Olimme kutsuneet tilaisuuteen valmistuvat mestarit, paikalle saapui 4 henkilöä. Emme saa lannistua, vaan etsimme uusia keinoja nuorten kiinnostuksen lisäämiseksi toimintaamme.

Tänä iltana valitsemme Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajan ja kaikkiaan seitsemän hallituksen jäsentä on erovuorossa. Toivon ehdolla olevan aktiivisia, idearikkaita, uudistushenkisiä ehdokkaita. Toivotan vaaliin osallistuville onnea ja menestystä.

Kuluva, toiminnallisesti aktiivinen vuosi 2010 on jo loppupuolella. Lämmin kiitos Hallitukselle ja järjestösihteeri Kirsi Takkiselle viime vuosien moninaisten tapahtumien järjestelyistä. Matkojen ja eri tapahtumien toteutus ennakkoilmoittautumisineen on vienyt suuren osan Kirsin työajasta ja usein hän on joutunut päivääkin jatkamaan.

Leppoisaa Syksyn Jatkoa

Raimo Seppänen

puheenjohtaja

 
 
Ajankohtaista Jäsenlehdet Mestari-illat Tapahtumakalenteri Puheenjohtajan palsta Linkkejä Arkisto
Jäsenille Liikuntasetelit Kallioniemi Himos
Puheenjohtajat & toimikunnat Organisaatio Toimitus Toimintasuunnitelma
Alaosastojen esittely Ampujat Golf Hiihto ja Yleisurheilu Kalakerho Kulttuuri- ja perinnekerho Mailapelit Mestari-Laulajat Nuorten kerho Rakennusmestarien Rouvat Rakennusmestarikeilaajat Rakennusmestariklubi RKM-Veneilijät HRV RKM-Veteraanit Suunnistus Uinti