Puheenjohtajan avaussanat kevätkokouksessa 2014

Arvoisa Kunniapuheenjohtaja – hyvät ammattiveljet ja -sisaret

Huonolle laadulle riittää selityksiä ihan aina, vaikka lopulta rakentamisen laatu syntyy hyvin yksinkertaisella yhtälöllä: ”Minä henkilökohtaisesti otan vastuun hyvin tehdystä työstä!”

Väite on kova. Rakentamisessa on monta tekijää, tuhat eri ulottuvuutta – listaa voisi jatkaa avaruuteen asti. Itse olen sitä mieltä, että meistä jokainen voi vaikuttaa rakentamisessa hyvään lopputulokseen.

Toki laatukeskustelussa usein unohtuu se rakentamisen toinen puoli, kiinteistön ylläpito. Toimiiko rakennuksen käyttäjä aina oikein - tuskin. Suunnitteleeko suunnittelija rakennuksen aina oikein - tuskin. Mutta sekään ei meitä auta, että valitetaan ja moititaan muita; selittäminen ja ympäristön syytteleminen ei auta eikä se laatuamme paranna.

Viimeksi me vastaamme rakentamisen lopputuloksesta. Sehän on selvä, niin urheilussakin valmentaja vastaa joukkueensa tuloksista. Hyvästä rakentamisen laadusta vastaa työnjohtaja, oli hän sitten rakennusmestari tai -insinööri.

Miksi emme ottaisi laadusta ja sen tekemisestä isompaa roolia ja vastuuta ihan itse? Olemmehan saaneet työturvallisuudenkin suorastaan kukoistamaan. Jos tahdomme, saamme laatuasian myös selvästi paremmalle tolalle.

RKL vaikuttaa

Tuoreena RKL-puheenjohtajana on ollut ilo seurata RKL-toimiston kykyä reagoida ja tehdä meidän rakennusmestareiden ja -insinöörien eteen hyvää työtä. Yhtenä parhaana esimerkkinä käynee taistelumme maankäyttö- ja rakennuslain uudistuksesta.

RKL onnistui vaikuttamaan jämerästi viime vuonna eduskuntakäsittelyssä olevaan maankäyttö- ja rakennuslain muutosesitykseen. Meidän vakavin huolemme kohdistui siihen, että nykyisin rakennuksilla työskentelevät teknikot (rkm) ja rakennusmestarit eivät lakiuudistuksen mukaan saisi jatkossa toimia erittäin vaativissa kohteissa vastaavana työnjohtajana.

Lakimuutoksen ensimmäisissä versioissa ja esityksissä rakennusmestari olisi jäänyt huonoon asemaan työmailla. Rakentamisen työnjohtotehtävät olisivat siirtyneet joko arkkitehdeille tai diplomi-insinööreille.

Niin teknikkotutkinto kuin AMK -tutkintokin antavat kuitenkin parhaan osaamisen nimenomaan työmaiden johtoon, niin vaativiin kuin vähemmän vaativiin kohteisiin. Muut rinnasteiset tutkinnot eivät suoraan valmenna rakentamisen työnjohtotehtäviin.

Aktiivinen vuorovaikutus tuotti hyvän tuloksen työmme arvostuksen horisontista ja samalla se varmisti sen, että säilytämme tulevaisuudessakin tietyn palkkatason.

Hyvä asenne, parempi laatu

Toimintaa ja kiirettä on pitänyt siis monella rintamalla. Olen aidosti ylpeä ammattikuntamme puolesta, ja varsinkin
siitä, että haluamme sukupolvesta toiseen kantaa vastuun hyvästä rakentamisen tavasta.

RKL haluaa ottaa laadun ja siitä puhumisen vakavasti. Teemme muun muassa mielenkiintoisen artikkelisarjan Rakennuslehteen tämän kevään ja tulevan syksyn aikana. Sisällölle on suunnitelmissa myös jatkoa, tavoitteena on tuottaa tehdystä sarjasta opetusmateriaalia, perehdytysaineistoa ja erilaista rikasta materiaalia verkkoon.

Mukavaa kevään odottelua jäsenistölle!

Puheenjohtaja

Ari Autio

 
 
Ajankohtaista Jäsenlehdet Mestari-illat Tapahtumakalenteri Puheenjohtajan palsta Linkkejä Arkisto
Jäsenille Liikuntasetelit Kallioniemi Himos
Puheenjohtajat & toimikunnat Organisaatio Toimitus Toimintasuunnitelma
Alaosastojen esittely Ampujat Golf Hiihto ja Yleisurheilu Kalakerho Kulttuuri- ja perinnekerho Mailapelit Mestari-Laulajat Nuorten kerho Rakennusmestarien Rouvat Rakennusmestarikeilaajat Rakennusmestariklubi RKM-Veneilijät HRV RKM-Veteraanit Suunnistus Uinti