Puheenjohtajan avaussanat Syyskokouksessa 2012

Arvoisa kunniapuheenjohtaja – hyvät ammattiveljet ja -sisaret

Menneen kesän ja alkaneen syksyn aikana olemme saaneet valitettavan usein lukea lehdistä rakennusalan kosteus- ja homeongelmista. Elokuun puolessa välissä erään suuren suomalaisen rakennusliikkeen Helsingissä sijaitsevalla hitastyömaalla havaittiin vakavia laiminlyöntejä kosteudenhallinnassa. Helsingin rakennusvalvontavirasto antoi rakennusliikkeelle varoituksen tehtävien laiminlyönneistä sekä määräsi työmaalle ulkopuolisen tarkastajan. Rakennusliike korjasi laiminlyöntinsä, jotka myös ulkopuolinen tarkastaja omassa väliraportissaan totesi suureksi osaksi korjatuksi. Lisäksi rakennusliike vaihtoi työmaan ylemmät toimihenkilöt.

Virheet ja puutteet tuli korjatuksi. Valitettavaa asiassa on pitkään jatkunut negatiivinen kirjoittelu mediassa sekä yleistäminen koko alaa koskevaksi ja siitä seuranneet ylilyönnit. Tästä hyvänä esimerkkinä on syyskuun alussa toisen suuren iltapäivälehtemme viikonloppunumeron otsikointi ”Rakentamisen kriisi – kytevä aikapommi”. Lehti oli haastatellut artikkelinsa pohjaksi Oulun yliopiston arkkitehtuurin professori Jouni Koiso-Kanttilaa. Professorilta oli kysytty: ”Miten voi välttää ostamasta uutta kotia, jossa ei kyde kosteusvauriota”. Professorin vastaus oli: ”Ei voi muuta kuin toivoa, että talo olisi hyvin tehty, mutta se on kuin lähettäisi kirjeen joulupukille”. Valitettavaa jos arkkitehtuurin professorin asenne alaansa on joulupukilta toivomisen varassa. Toivottavasti vastaavaa asennetta ei löydy muista rakennusalan oppilaitoksista.

Negatiivisen ja provosoivan kirjoittelun oikaiseminen vaatii aina rakennusalalta pitkäaikaista ja määrätietoista työtä. Lisäksi tavalliselle asuntoa ostavalle kansalaiselle kirjoittelu luo epävarmuutta hänen tehdessään elämänsä ehkä suurinta taloudellista hankintaa – omaa asuntoa.

Tulevan illan aikana yhdistyksen puheenjohtaja valitaan seuraavaksi kaksivuotiskaudeksi. Itse olen käytettävissä tehtävään vielä yhdeksi kaudeksi, mikäli syyskokous ja jäsenistö antaa luottamuksen jatkolle. Myös yhdistyksen hallitusta täydennetään erovuoroisten tilalle. Toivoisin tehtäviin valittavan hallitustyöskentelystä innostuneita henkilöitä. Itse en pitäisi ollenkaan huonona vaihtoehtona, vaikka valituksi tulisi muutama nuorempikin jäsen!

Hyvää syksyn jatkoa!
Ari Autio
Puheenjohtaja

 
 
Ajankohtaista Jäsenlehdet Mestari-illat Tapahtumakalenteri Puheenjohtajan palsta Linkkejä Arkisto
Jäsenille Liikuntasetelit Kallioniemi Himos
Puheenjohtajat & toimikunnat Organisaatio Toimitus Toimintasuunnitelma
Alaosastojen esittely Ampujat Golf Hiihto ja Yleisurheilu Kalakerho Kulttuuri- ja perinnekerho Mailapelit Mestari-Laulajat Nuorten kerho Rakennusmestarien Rouvat Rakennusmestarikeilaajat Rakennusmestariklubi RKM-Veneilijät HRV RKM-Veteraanit Suunnistus Uinti