Kevätvuosikokouksen 2011 avaus

Arvoisa kunniapuheenjohtaja, arvoisat ammattiveljet ja -sisaret.

Ankara talvi on viimeinkin takana. Pitkään jatkunut yhtäjaksoinen pakkanen ja poikkeuksellisen runsasluminen talvi on taas osoittanut meille karulla tavalla rataverkkomme nykykunnon, kun kymmenien tuhansien ihmisten päivittäiset työmatkat jäivät tekemättä junaliikenteen ollessa taas pysähdyksissä tai myöhästelleen jatkuvasti. Omilla autoilla oli lähes mahdotonta liikkua aamuisin kaupungin kaduilla ja sisääntuloväylillä, joita ei kyetty nykykalustolla riittävän rivakasti auraamaan. Lumi valtasi myös suuren osan pääkaupunkiseudun parkkipaikoista ja vapaan parkkiruudun etsiminen oli lähes mahdoton tehtävä.

Kevään tullessa moni on huokaissut helpotuksesta luullen ongelmien vihdoin helpottaneen. Vielä mitä. Liikennevirasto on ilmoittanut, että ankara talvi tulee näkymään tänä keväänä vakavina routavaurioina niin rautateillä kuin maanteilläkin. Sulanut lumi ja jää on jo paljastanut karmivalla tavalla myös pääkaupunkiseudun katujen huonon kunnon. On lähes mahdotonta löytää kadun pätkää, missä ei ajoradassa olosi jonkinlaista päällystevauriota.

Rakennettu infrastruktuuri on toimivan ja kasvavan yhteiskunnan peruspilari ja taloudellisen kasvun mahdollistaja. Infrastruktuuriin kuuluvat verkostot liittävät pinta-alaltaan suuren maamme eri osat toisiinsa ja koko Suomen muuhun Eurooppaan muodostaen merkittävän osan maamme kansallisvarallisuudesta. Mielestäni infrastruktuurin kunnon ja välityskyvyn rajat ovat tulleet vastaan. Tämä rajoittaa mielestäni kohta koko taloudellista kasvuamme. Infrastruktuurin huonosta kunnosta on syntynyt korjausvelkaa, joka ei hoidu enää valtion ja kuntien nykyisillä inframäärärahoilla. Nyt, kun maamme hallitus on ilmeisesti vaihtumassa, olisi hyvä ottaa hallitusneuvottelujen ohjelmaan inframäärärahojen kasvattaminen ja näyttää esimerkkiä myös vuonna 2012 valittaville uusille kuntapäättäjille.

Toissa viikolla tilastokeskuksen julkaisemalla rakentamisen toimialakatsauksessa lähes koko rakennusala näkyi olevan kasvun tiellä. Uudisrakentamisen määrä kasvoi lähes 22 prosenttia. Eniten, yli 34 prosenttia, lisääntyi asuinrakentaminen. Rivitaloja rakennettiin tammikuussa peräti 54 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Jopa maa- ja vesirakentamisen liikevaihto kääntyi kasvuun ensimmäisen kerran sitten alkuvuoden 2009.

Huhtikuun alussa lehdissä uutisoitiin, että rakennusliikkeet ovat alkuvuonna lisänneet vapaarahoitteisten rivi- ja kerrostaloasuntojen aloituksia. Niitä on arvioitu valmistuvan tänä vuonna reippaasti yli 11.000. Lukua voi pitää koko 2000-luvun huippuna. Tämä nopea kasvu on synnyttänyt markkinoilla pulaa mm. elementeistä sekä työvoimasta, kuten ammattitaitoisista rakennusmestareista. Onpa kuulunut, että rakennusliikkeet ovat jopa joutuneet siirtämään aloituksia työnjohtopulassa. Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien luottamus omasta taloudesta on myös pysynyt ennallaan huolimatta viimeaikaisista paineista koronnostossa.

Tämä kasvun tie luo luottamusta meille rakentajille tulevasta ja osoittaa hyvin, että nuoret alalle tulijat ovat valinneet oikean ammatin.

Hyvää kevättä ja kesää koko jäsenistölle

Ari Autio

puheenjohtaja

 
 
Ajankohtaista Jäsenlehdet Mestari-illat Tapahtumakalenteri Puheenjohtajan palsta Linkkejä Arkisto
Jäsenille Liikuntasetelit Kallioniemi Himos
Puheenjohtajat & toimikunnat Organisaatio Toimitus Toimintasuunnitelma
Alaosastojen esittely Ampujat Golf Hiihto ja Yleisurheilu Kalakerho Kulttuuri- ja perinnekerho Mailapelit Mestari-Laulajat Nuorten kerho Rakennusmestarien Rouvat Rakennusmestarikeilaajat Rakennusmestariklubi RKM-Veneilijät HRV RKM-Veteraanit Suunnistus Uinti