Joulukuu 2010

Kirjoitan viimeistä kertaa Yhdistyksen puheenjohtajana ajatuksiani tälle palstalle. Seuraavan jäsenlehden ilmestyessä on Ari Autio juri aloittanut puheenjohtajakautensa. Kymmenvuotinen hallitusrupeama on hurahtanut nopeasti ja nyt on aika siirtää tarmo muuhun toimintaan. Syysvuosikokouksessa Hallitukseen valittiin kolme uutta jäsentä: Jari Tiimonen, Kalevi Hiltunen ja Martti Saarinen. Jari ja Kalevi ovat rakennusliikkeen palveluksessa ja Martti on jo muutaman vuoden ollut jäähdyttelemässä työelämästä.

Olen useaan otteeseen tuonut julki, että meidän järjestömme eräs ongelma on, että olemme vieraantuneet jäsenkelpoisista mestareista ja insinööreistä. Rakennusyritysten palveluksessa olevat tekniset toimihenkilöt eivät tiedosta järjestöämme, eivätkä tunne toimintaamme. Ammatillisaatteellisuus ei sanana aukea tämän päivän nuorille, vaan jotkut mieltävät meidät poliittiseksi järjestöksi. Olen ymmärtänyt, että harvat nuoret ovat kiinnostuneita politiikasta tai muuten poliittisesti aktiivisia. 2011 työskentelynsä aloittavan hallituksen jäsenistä yli puolet työskentelee rakennusliikkeissä, näiltä osin viestin pitäisi kulkea myös yrityksiin päin ja jatkossa tiedotuksen toimia.

Vuosituhannen alussa keskusliiton nimi vaihdettiin: perään liitettiin "-insinöörit AMK " ja pienellä viiveellä vaihdettiin lähes kaikkien paikallisyhdistysten nimet mukailemaan RKL:n nimeä. Tällöin myös Helsingin Rakennusmestarit ry:n nimi muutettiin Helsingin Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK ry:ksi. Nimenmuutos oli perusteltu, koska rakennusmestarikoulutus oli päätetty lopettaa edellisen vuosituhannen lopulla. Tällöin järjestössä ajateltiin, että nimenvaihdoksen kautta saamme valmistuvat insinööri AMK:t liittymään jäseniksemme. Kuitenkin kohta nimenvaihdoksen jälkeen RKL päätti lopettaa yhteydenpidon oppilaitoksiin ja hiljaiseloa kesti useampi vuosi, samalla myös useimpien paikallisyhdistysten aktiivisuus tyrehtyi. Insinöörejä ei jostain syystä ole suuremmassa määrin liittynyt jäseniksemme.

Syksyllä 2007 aloitettiin rakennusmestarikoulutus uudelleen, nimikkeenä rakennusmestari AMK. Työelämässä mestariopiskelijat ja nyt jo valmistuneet ja piakkoin valmistuvat ovat saaneet hyvän vastaanoton. Ammattikorkeakoulujen suuri ongelma on useilla aloilla ollut opintonsa keskeyttäneet opiskelijat. Ikävä kyllä sama ongelma on nähtävissä myös Metropolian ensimmäisellä kurssilla opintonsa aloittaneiden mestareiden keskuudessa. Nähtäväksi jää kuinka hyvin onnistumme saamaan valmistuvat mestarit jäseniksemme. Yhteydenpito Metropoliaan tulee olemaan hallituksen tärkeä tehtävä.

Otin voimakkaasti kantaa RKL:n liittohallituksessa ja Helsingin yhdistyksen puheenjohtajana Yhdistyksen ja Liiton päätöksentekoon ja hallitusten kokoonpanoon. Toin esille kantani, että hallituspaikat kuuluvat pääasiallisesti työelämässä oleville henkilöille, niille joilla on kosketus työelämässä oleviin jäseniin ja jäsenkelpoisiin rakennusalan ammattilaisiin. Päätöksenteosta lausuin kantanani, että hallitus tekee päätökset. Olin aistivinani, että osa päätöksistä oli tehty jo ennen päättävää kokousta.

Pidän tärkeänä, että hallituksen jäsenet eivät ole johdateltavissa ja muodostavat itse kantansa käsiteltäviin asioihin, toki heidän on otettava huomioon jäsenistön mielipiteet. Samoin on tärkeää, että puheenjohtajalla on oma kanta päätettäviin asioihin ja tarvittaessa hän tuo sen myös esiin. Syyskokouksessa valittu puheenjohtajamme ottaa kantaa asioihin ja tarttuu toimeen rivakasti. Hän on tuonut paljon hyviä ideoita yhdistyksemme toimintaan ja on edistänyt aktiivisesti hallitustyöskentelyä. Olen vakuuttunut, että Ari yhdessä ensi vuoden alussa aloittavan hallituksen kanssa tulee nostamaan entisestään Helsingin yhdistyksen merkitystä järjestössämme.

Kiitos kaikille saamastani tuesta ja kiitokset Teille, joiden kanssa olen saanut työskennellä Yhdistyksen toiminnan vilkastuttamiseksi. Erityinen kiitos järjestösihteerillemme Kirsi Takkiselle, ilman hänen työpanostaan eivät kaikki viime vuosina järjestetyt tilaisuudet, matkat, retket ja koulutukset olisi olleet mahdollisia. Lämmin kiitos jäsenlehden päätoimittaja Sirkka Saariselle erinomaisen lehden toimittamisesta sekä kirjoitusten deadlineista muistuttamisista. Mestari-illoissa tavataan.

Mukavaa Joulun Odotusta

Raimo Seppänen

puheenjohtaja

 
 
Ajankohtaista Jäsenlehdet Mestari-illat Tapahtumakalenteri Puheenjohtajan palsta Linkkejä Arkisto
Jäsenille Liikuntasetelit Kallioniemi Himos
Puheenjohtajat & toimikunnat Organisaatio Toimitus Toimintasuunnitelma
Alaosastojen esittely Ampujat Golf Hiihto ja Yleisurheilu Kalakerho Kulttuuri- ja perinnekerho Mailapelit Mestari-Laulajat Nuorten kerho Rakennusmestarien Rouvat Rakennusmestarikeilaajat Rakennusmestariklubi RKM-Veneilijät HRV RKM-Veteraanit Suunnistus Uinti